WGO и ДАНОН

WGOСветовната гастроентерологична организация (WGO) и Данон стартират своята съвместна глобална кампания за подобряване на здравето на храносмилателната система на 29 Май 2008 г.

· Едногодишната кампания, озаглавена „Оптимално здраве и хранене“ се фокусира върху връзката между храненето и здравето на храносмилателната система
· Влошеното здраве на храносмилателната система засяга милиони хора и сериозно влияе на качеството на живот, но малцина търсят медицинска помощ
· WGO и Данон са посветени на каузата да работят заедно, за да се повиши информираността и да се подобри здравето на храносмилателната система

Кампанията стартира на 29 Май 2008 г. по повод на Световния ден на здравето на храносмилателната система (WDHD), като темата е „Оптимално здраве и хранене“, с акцент върху връзката между храненето и здравето на храносмилателната система. Една небалансирана диета, бързо хранене или пропускане на някое от дневните хранения и нездравословен начин на живот могат да окажат влияние върху храносмилателните нарушения, които засягат милиони хора по целия свят. В проучване сред населението, повече от 55% от жените, интервюирани по света страдат от стомашно-чревни нарушения (като запек, подуване на корема и киселини) *. Тази кампания е част от тригодишно партньорство между WGO и Danone, с цел да се повиши осведомеността по отношение на храносмилателните нарушения, както и значението на поддържането на добро здравето на храносмилателната система.

Милиони хора по света страдат от храносмилателни нарушения, които могат сериозно да повлияят на благосъстоянието и качеството на живот. Например, запекът може да доведе до дискомфорт и подуване на корема, като всичко това може да се отрази на самочувствието и по този начин страдащите от тези оплаквания да се почувстват по-малко общителни и неатрактивни за останалите **. Въпреки това, запекът е до голяма степен игнориран като оплакване, като по-малко от една трета от страдащите се стремят към активно лечение – в проучване на населението 44% от жените твърди, че страдат от запек, но доклад на WGO , показва, че едва 15% от хората, които имат подобни оплаквания, търсят медицинска помощ . ***

Като цяло, храносмилателни разстройства са свързани със значителен дискомфорт, нарушено качество на живот, нарушаване на взаимоотношенията н семейството, високи разходи за здравеопазване, както и загуба на работно време и на производителност. В Европа приблизително 40 до 80 милиона души са засегнати от нарушения в храносмилането и очакваните разходи са 5.1 милиарда евро, докато в САЩ те съставляват 13% от всички хоспитализации и почти 24 млрд. USD разходи. ***

Според проф. Еймън Куигли , президент на Световната гастроентерологична организация, „Тази година, ние празнуваме нашата 50-та годишнина и сме избрали да подчертаем значението на тази тема, касаеща здравето на храносмилателната система. Храносмилателните нарушения влияят на значителен процент от населението и могат да доведат до сериозни състояния като рак на дебелото черво. Ние вярваме, че храненето е неразделна част от здравето на храносмилателната система – и здравето като цяло – и в рамките на храненето, ежедневния прием на пробиотици може да изиграе важна роля за подобряване на здравето на храносмилателната система. Като работим съвместно с Данон, световен лидер в хранително-вкусовата промишленост, ние се надяваме да увеличим осведомеността на населението за храносмилателните нарушения и да помогнем на хората да подобрят здравето на храносмилателната система чрез лесно приложими промени в храненето и начина на живот. “

Храненето, заедно с начина на живот, играе важна роля за здравето на храносмилателната система. Прости, но ефективни хранителни режими, като включване на фибри, сурови плодове и зеленчуци в храненето, достатъчен прием на течности и упражнения могат да помогнат за поддържане на добро здраве на храносмилателната система. Ежедневната консумация на пробиотици с научно доказани ползи може също да помогне в тази посока.

Д-р Найджъл Хюз, вицепрезидент R & D в Данон, казва: „Това партньорство демонстрира ангажимента на Данон за подобряване на храненето и здравето на храносмилателната система. Повечето храносмилателни разстройства са причинени от лошо или неправилно хранене. WGO наскоро публикува препоръки за здравословно хранене, включително ежедневна консумация на пробиотици и се надяваме повече здравни специалисти да включват пробиотични храни с доказани ползи за здравето, в лечението на пациенти с нарушения в храносмилането. “

За целите на кампанията WGO и Данон са разработили набор от полезни материали за здравето на храносмилателната система и храненето, предназначени за използване от широката общественост и здравните специалисти. Сред тях са и набор от 10 прости, лесни за следване препоръки за храненето и хранителна пирамида, като ръководство за потребителите, които искат да подобрят здравето на своята храносмилателна система. Всички тези материали са на разположение на сайта http://www.obichaikoremasi.com/.

Данон и WGO ще продължат да работят заедно, за да се повиши осведомеността относно храносмилателните нарушения и да помогне на здравни специалисти, широката общественост и институциите да бъдат запознати с проблемите – на местно, национално и глобално ниво – свързани с храненето и, по-специално , тези, които се отнасят до здравето на храносмилателната система.

* TNS данни. Глобално проучване на потребителите 2006-2007
** TNS данни. Проучване на потребителите 2004.
*** Guarner F, и др. Карта на храносмилателни смущения [доклад на WGO-Danone]. 2008.

За Световната гастроентерологична организация (WGO)

Създадена през 1935 г. и окрупнена през 1958 г., Световната гастроентерологична организация (WGO) е федерация от 103 национални дружества и четири Регионална асоциации по гастроентерология и представлява над 50 000 индивидуални членове по целия свят. Нейната мисия е да насърчава осведомеността относно разпространението и оптимална грижа за хората, страдащи от храносмилателни нарушения, сред широката общественост и здравните специалисти, чрез осигуряване на високо качествено и достъпно образование и обучение на здравни специалисти в тази обаст. Всяка година WGO чества 29 май като Световен ден на здравето на храносмилателната система (WDHD) и се фокусира върху определена тема в областта на гастроентерологията или друг проблем в областта на здравето на храносмилателната система.