Околна среда

Пътят към по-устойчив и здравословен начин на хранене

Пътят към по-устойчив и здравословен начин на хранене

Всички можем да се съгласим, че начинът, по който произвеждаме и разпределяме храната (т. нар. хранителни системи) и начинът, по който се храним, трябва да се променят към по-устойчиви модели, за да можем да запазим природните ресурси на планетата. Това трябва да се случи докато продължаваме да се справяме с предизвикателството да изхраним и поддържаме здравето на 10 милиарда души до 2050 г.

Днес една трета от произведената храна се разхищава или губи, а в същото време близо 30% от хората са недохранени. Съществуващите хранителни системи и диети са отговорни за 70% от експлоатацията на сладките води и 25% от емисиите на парникови газове.

Няма едно единствено решение на този проблем и ние всички трябва да обединим сили. Всеки от нас чрез ежедневието си, чрез промяна на начините, по които избира, яде и разпределя храната си, може да помогне за трансформацията към по-устойчиви хранителни системи и здравословни начини на хранене.

Какво представлява устойчивата здравословна диета?

Устойчиви здравословни диети и хранителни навици са тези, които:

  • Подпомагат здравето и благосъстоянието на човека;
  • Имат слабо влияние върху околната среда;
  • Са достъпнии безопасни;
  • Се вписват в местните култури, вкусове и традиции.

 

Като такива устойчивите здравословни диети се превръщат в световен пример за преустройството на хранителните системи, които да поставят здравословни граници. За да успеят, тези начини на хранене трябва да балансират 4 основни измерения: това на околната среда, икономическото, социокултурното и това на здравето и храненето. Вижте повече в това кратко видео.

Как да си създадем по-устойчива здравословна диета?

Разнообразната и балансирана диета помага не само за задоволяване на хранителните нужди. Хранителните навици, които помагат на планетата и хората да преуспяват, стават все по-популярни в някои държави: те са богати на растения, разнообразни и достатъчно гъвкави, за да пасват на нуждите, предпочитанията и културите на хората, отразявайки тяхното здраве и приоритети по отношение на околната среда.

Флекситарианството например е един от вариантите да вървим напред към по-устойчив начин на хранене. Както е показано във видеото, той включва много храни с растителен произход – плодове и зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести култури и ядки, и умерен прием на животински продукти, и висококачествени млечни храни.

Като потребители всички ние имаме силата да влияем на здравето ни и това на нашата планета. Чрез запознаване с това откъде идва храната и как е произведена, чрез по-сериозно вглеждане в етикетите или избирайки съзнателно естествена и сезонна храна, всички ние можем да гласуваме за едно по-устойчиво утре.

Как Danone подкрепя това движение?

Всички ние в Danone подкрепяме напълно промяната към устойчивото хранене, от фермата до трапезата, чрез:

  • Грижа за почвата в нашия регенеративен агрикултурен подход, защита на здравето на животните и растителното разнообразие;
  • Предлагане на алтернативи от растителен произход и висококачествени млечни продукти;
  • Фокус върху здравето с идеята да предлагаме на все по-голям брой от хора храна и напитки, богати на хранителни вещества и подходящи за тяхната култура и ежедневие;
  • Мобилизиране на фонда за екосистемата на Danone и други заинтересовани страни с цел да повлияват на агрикултурните практики в посока на по-устойчив начин на хранене;
  • Разширяване на научните познания за устойчивите и балансирани диети, благодарение на Института на Danone.

виж всички