Новини

Близо 30% от българите консумират продукти на растителна основа, преобладаваща част от тях са от поколението Z

29.04.2024

Близо 30% от българите консумират продукти на растителна основа, преобладаваща част от тях са от поколението Z

Това сочи скорошно проучване за потребителските навици и предпочитания у нас, проведено от Данон

 44% от българите считат екосъобразността и опазването на планетата за важни фактори при избора на хранителни продукти. Това показва скорошно проучване на Данон, проведено през м. март 2024 г. за трета поредна година във всичките пет държави от региона на Централна и Източна Европа. Близо една четвърт от анкетираните (28%) споделят, че поне от време на време заменят някои храни от животински произход с алтернативи на растителна основа. При по-младите поколения се наблюдава все по-голям ръст на предпочитанията към храни на растителна основа пред тези от животински произход, като на най-голям интерес се радват напитките на растителна основа. Едва 7% от участниците в проучването са заявили, че са вегетарианци, вегани и флекситарианци, а 69% – че не спазват никакви диети.

Вкусът е най-важен за поколението Z, а ползите за здравето – за възрастните хора

Близо 25% от анкетираните българи консумират растителни продукти поне веднъж седмично. При над 40% от хората на възраст между 18 г. и 24 г., основната причина за това е вкусът им, а за една трета – ползите за здравето. Цялостната статистика за потребителите от всички категории в България показва, че за над 50% ползите за здравето са основната причина при избора им на продукти на растителна основа, за 35% – това е вкусът, а за 14% е положителното въздействие върху планетата.

Проучването разкрива още интересни детайли, като това, че хората най-често консумират растителни напитки за закуска или като част от междинните им хранения. 20% от потребителите съчетават растителните напитки най-често с кафето си, 16% ги пият самостоятелно, а 15% ги използват за десерти.

Любомир Спасов, изпълнителен директор Данон България, коментира: „Когато обмисляме какви нови продуктови иновации да предложим на нашите потребители, вкусът, здравословните ползи, както и грижата за опазване на околната среда са ключовите фактори за нас. Компанията е отдадена на устойчивото балансирано хранене и е лидер в движението за флекситарианството, водено от Alpro. Щастливи сме, че именно нашата марка Alpro е една от най-предпочитаните на пазара в това отношениe, като тя се развива с много бързи темпове през последните години, предлагайки много и различни начини за консумация на продукти на растителна основа“.

Alpro е част от портфолиото на Данон от 2019 г. и предлага на българските потребители разнообразие от продукти на растителна основа (ядкови, оризови, соеви) – от напитки, десерти и ферментирали продукти до продукти за готвене. Продуктите на растителна основа са бъдещето на разнообразната диета, на балансираното хранене и на отговорната консумация с грижа към околната среда. С богатото си портфолио от брандове и продукти, Данон е ключова част от решението за по-устойчивото хранене.

Хранителни навици

Проучването изследва и склонността към спазване на диети и хранителни навици у българите. Две трети (69%) от респондентите казват, че не спазват определена диета. Тези, които го правят (31%), следват различни режими – от нисковъглехидратни до безглутенови. Флекситарианците са едва 2% от населението, а други диети на растителна основа са още по-малко популярни в страната. Любопитен факт във връзка с наближаващите празници е, че постът преди Великден е по-малко спазван в България, отколкото в съседни страни като Румъния и Унгария – едва 19% постят под някаква форма.

виж всички