Хранене и здраве

Danone подкрепя независимата система за етикетиране Nutri-Score и я въвежда на опаковките на своите продукти

Danone подкрепя независимата система за етикетиране Nutri-Score и я въвежда на опаковките на своите продукти

В Danone подкрепяме правилните хранителни избори и искаме да улесним потребителите си при правенето на такива. В съответствие с нашата мисия Да носим здраве чрез храната на възможно най-много хора ние вярваме, че нашите клиенти имат право да бъдат добре информирани относно хранителните стойности на продуктите, а Nutri-Score етикетът предоставя тази информация чрез лесна за разбиране маркировка.

Какво представлява Nutri-Score?

Nutri-Score е независима и доброволна система за етикетиране, която се базира на научни данни и е разработена от учени от екипа за Изследвания на епидемиологията на храните. Целта ѝ е да помогне на потребителите да правят информирани хранителни избори. Скалата Nutri-Score дава оценка на хранителната стойност на даден продукт чрез комбинация от цветове и букви – от тъмнозелено А (продукти с висока хранителна стойност, които е добре да се консумират по-често или в по-голямо количество) до червено Е (продукти, които предвид по-голямото съдържание на сол, мазнини и др. съставки, трябва да се консумират по-рядко или в по-малко количество).

Nutri-Score взима под внимание както полезните съставки, така и тези, чиято консумация трябва да е ограничена, като по този начин гарантира комплексна и балансирана оценка. Изчисленията се правят на базата на 100 г или 100 мл от продукта, което позволява директно сравнение на хранителни продукти в дадена категория и между отделните категории храни.

Подкрепянето на системата Nutri-Score и въвеждането ѝ върху продуктите на Danone отразява нашата ангажираност в промотирането на правилния начин на хранене и е поредната ни стъпка в помощ на потребителите да правят информирани хранителни избори. 

Системата Nutri-Score вече е препоръчвана в редица държави и е подкрепена от неправителствени потребителски организации, както и от Международната здравна организация – СЗО Европа.

Може да намерите повече информация на www.nutriscore-basord.bg

 

виж всички