Новини

Danone представя новия си международен център за изследвания и иновации „Даниел Карасо“ за ускоряване на научните изследвания в областта на бъдещето на хранителните продукти

08.02.2023

Danone потвърждава иновативността си с ангажимента да подкрепи Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж през 2024 г с HiPRO Expert. Компанията има амбицията да предложи млечни продукти адаптирани за спортисти, насърчавайки по-добри хранителни и спортни практики.

Антоан дьо Сент-Африк, главен изпълнителен директор на Danone, и френският министър-председател Елизабет Борн, откриха новия Център за изследвания и иновации на Danone в кампуса Paris-Saclay. Вярна на мисията си да осигурява здраве чрез продуктите си на възможно най-много хора, компанията отделя това ново пространство за разработване им, в рамките на своята екосистема. По време на откриването Danone представи и нов продукт, който е ексклузивно съзададен за Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж през 2024 г: HiPRO Expert.

Новооткритият център ще бъде посветен на разработването на иновации в категориите „Свежи млечни продукти и продукти на растителна основа“ и „минерална вода“ на Danone. Той ще включва лаборатории, които са водещи в областта на научните изследвания, и пилотни производствени площадки за иновации и ограничено производство на специфични модели.

Понастоящем в обекта работят повече от 550 души, включително изследователи от световна класа в областта на науките за ферментацията и чревната микробиота, храненето и здравето, както и експерти в областта на социалните науки и специалисти по продуктов дизайн, опаковане и пилотни производства.

Нова рецепта на продукта Hipro за Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж през 2024 г.

Като официален партньор на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж през 2024 г., Danone има за цел да допринесе с опита си в областта на балансираното хранене чрез своите млечни продукти и продукти на растителна основа за всички възрасти.

Именно в тази рамка, заедно със сътрудничеството и опита на този нов изследователски център, днес Danone представя дизайна на нов продукт HiPRO Expert – оригинална рецепта, разработена от изследователския екип на компанията в сътрудничество с атлети.

Рецептата е създадена специално за спортисти. Богата на протеини, източник на витамини и минерали, със същата текстура и наситеност на вкуса, които потребителите вече обичат.

Антоан дьо Сент-Африк, главен изпълнителен директор на Данон, сподели:
„Danone е уникална компания: уникална като история и ценности, заложени в дуалния предприемачески и устойчив модел на компанията; неповторима по своята мисия да осигури здраве чрез храната на възможно най-много хора; уникална по своята способност да прави иновации и да се променя; но преди всичко, неповторима по страстта, с която екипа изпълнява тази мисия всеки ден и ежедневно следва „двойния модел“ на практика.

Нашият стратегически план „Обнови Данон“ поставя науката и технологиите отново в центъра на иновациите, превръщайки ги в основни двигатели на растежа на компанията.

По-доброто, устойчиво и иновативно обслужване на все по-разнообразните потребители, е предизвикателство, за което трябва да намерим решения чрез науката и изследванията.“

За Изабел Есер, изпълнителен вицепрезидент на отдел „Изследвания, иновации, качество и безопасност на храните“ в Danone:

„Да дадем възможност на потребителите да направят подходящ избор на храна, като същевременно въвеждаме иновации, за да отговорим на нуждите, свързани с физическото и психическото благосъстояние, е наш приоритет. Това се постига основно чрез разнообразното ни портфолио от продукти, които отговарят на различни хранителни нужди, без да правят компромис с вкуса или качеството.

Амбицията ни за този продукт е да продължим да спазваме мисията си, като същевременно останем една крачка пред тенденциите, които ще оформят храната на бъдещето.“

Новият Международен център за научни изследвания и иновации „Даниел Карасо“ – демонстрация на визията „Една планета. Едно здраве“.

В съответствие с визията на Данон „Една планета, едно здраве“, този обект (със сертификат B Corp™1) също е проектиран така, че да ограничи въздействието си върху околната среда. Той разполага с дървени рамки, фотоволтаични панели, геотермално отопление и охлаждане и система за възстановяване на водата. Благодарение на тези многобройни инициативи, сградата е първият европейски изследователски център, който притежава етикет за ниски въглеродни емисии.

Сградата е проектирана на пет нива (R+4) около много голям централен атриум, наречен Плаза: 900 кв. м с височина на тавана почти 10 м, конструиран като площад, за да насърчава събирането на екипа на Danone и да поощрява общуването при различни събития.

Първият етаж предлага голям изглед към вътрешността на сградата и нейните дейности, съгласно EPA Paris-Saclay. На него се намират приемната зала и терасите към нея, което позволява проникването на естествена светлина. На първия етаж има също така кафене н, което е отворено за всички, и потребителска зона с площ 500 кв. м за „тестове“ с доброволци-потребители.

Междувременно, на втория етаж се намират проектните пространства и лабораториите за създаване на храни (Food Lab), с изглед към 3500 m² „пилотни“ пространства. На последните три етажа са разположени офиси, развиващи се пространства за съвместна работа, заседателни зали и лаборатории за създаване на прототипи и изследвания в областта на химията, физикохимията, молекулярната биология и спектроскопския анализ.

Международният изследователски и иновационен център „Даниел Карасо“ в Париж-Саклай ще съсредоточи изследванията си върху пет основни области:

Потребители и пациенти: да продължава да предлага иновативни решения, които отговарят на нуждите и начините на употреба през целия живот.
Продуктово портфолио, фокусирано върху здравето и вкуса: насърчаване на разнообразна, вкусна и висококачествена храна за всички възрасти.
Наука и технологии: работа с академичните среди, партньори и стартиращи предприятия за развитие на научните изследвания в областта на храненето, хидратацията, имунитета, микробиотата, ферментацията и животинските и растителните протеини.
Опаковки на бъдещето: разработване на подходящи опаковки, които гарантират безопасността на храните и отговарят на основните екологични предизвикателства в сектора.
Цифрови технологии и данни: да събират повече данни и да ги анализират по-ефективно, за да разработват цифрови услуги, като например приложения; постоянно да подобряват проследимостта от проектирането на даден продукт до неговото производство и да гарантират иновативността на технологиите.

виж всички