Хранене и здраве

Безапетитие в детската възраст

Безапетитие в детската възраст

Апетитът е сложен, хормонално обусловен процес. За поддържането му значение имат подходящият за възрастта хранителен режим, както и разнообразната храна.

Безапетитието е загуба на желание за ядене. Важно е да се разграничат безапетитието от мнимото безапетитие и капризния апетит. В немалко случаи проблема е свързан с липса на точна представа  какво количество храна е необходима  на детето. Често родителите не разграничават липсата на апетит  от капризния атетит , т.е. детето приема достатъчно количество , но само от определени храни. В последните два случая  прави впечатление, че въпреки оплакванията  /на родителите/ физическото развитие на детето е  съответно за възрастта.

Загубата на апетит е чест симптом  през детската възраст. Причините могат да бъдат различни.

- безапетитие в детската възраст се наблюдава  по време на повечето остри заболявания. То не е продължително и апетитът се възстановява след оздравяването.

- Временна загуба на апетит може да се наблюдава и при никненето на зъбите.

- Продължително безапетитие в детската възраст, водещо до отслабване,  предполага хронично или тежко заболяване и изисква консултация и съответни изследвания.

- Социалната изолация, емоционалния стрес, депресивните състояния също предизвикват загуба на апетит.

Освен гореизложените причини, до загуба на апетит водят и редица органични заболявания:

- Заболяванията на устната кухина и дихателните пътища. В кърмаческа възраст хремата е сериозна пречка за храненето /при сукане детето не може да диша през носа/

- Анемии и инфекции на пикочните пътища и бъбреците

- Заболявания на храносмилателната система – остри и хронични диарии,панкреатит, хепатит

- Туберкулоза и др.

При всяко по-продължително безапетитие в детската възраст консултацията с педиатър е задължителна. Необходими са преглед и изследвания, за да се установи причината. Най-честите диагностични тестове са : пълна кръвна картина, урина, включително стерилна урина за микробиологично изследване. При необходимост се прави абдоминална ехография и биохимични изследвания.

При установяване на заболяване, лечението на безапетитието се свежда до лечение на основното заболяване.

Важна е ролята на хранителния режим и вида на храните. Бонбоните, шоколадът и другите сладкарски изделия се харесвани и предпочитани от децата, но точно те най-често са причина за проблемите с апетита. Препоръчва се разнообразната храна, богата на протеини, както и пресни плодове и зеленчуци. Необходимо е максимално ограничаване на газираните напитки и посдладени сокове. Предпочитана течност е вода в достатъчно за възрастта количество.

Доц.Маринова,дм, СБАЛДБ, София

виж всички