Хранене и здраве

Фъстъците и необичайните ползи от тях

Фъстъците и необичайните ползи от тях

Фъстъците, въпреки че повечето от нас не знаят, идват от бобовото семейството – точно като боба или граха, а не от семейството на ядките. Фъстъченото растение може да порасне около 30 до 50 см високо и произхожда от районите на Бразилия. Местните жители там ядeли фъстъците, като част от редовния си хранителен режим. По-късно тези ядки били разнасяни и търгувани чрез лодки, които отивали в Северна Америка и така намерили път към съвременния свят. Сега Индия, тропическа Африка и Китай са водещи страни в производството на фъстъци. Макар че има много разновидности на фъстъците, тези, които най често се срещат на пазара са от Вирджиния, Испания, Валенсия и Индия. Кръглият испански фъстък има богат вкус и обикновено се използва за печене. Фъстъците от Вирджиния са по-големи и продълговати по форма и обикновено се продават в шушулките, но са по-вкусни и по-ароматни. Фъстъците от Валенсия са с много ярка червена люспа и са малки на размер. Този сорт е много сладък и се продава най-вече печен. Най-често продаваните сортове са индийските, като повече от половината от тези фъстъци се използват за фъстъчено масло. Поради високото си съдържание на протеин, фъстъците се обработват в най-различни форми, включително масло, олио и брашно.

Ако си мислите, че фъстъците не са добър избор за здравословното хранене, си помислете отново! Положителните ползи, произтичащи от контролираното ядене на фъстъци всеки ден, може да допринесе значително за подобряване на Вашето здраве. Редовната консумация на фъстъци действително може да помогне да се предотвратят някои заболявания, като рак и да помогне за увеличаване на енергията.

Какви са ползите за здравето от фъстъците?
Солени, с шушулки, сурови, печени, пикантни, без шушулките, фъстъците са на разположение в различни форми. Фъстъците не само че имат добър вкус, но ​​носят  и многобройни ползи за здравето. Някои от тях са изброени по-долу:

Добър източник на мононенаситени мазнини – Фъстъците са много добър източник на мононенаситени мазнини, видът мазнини, който се използва в диетите за подобряване дейността на сърцето. Мононенаситените мазнини са „добри мазнини“, тъй като намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и намаляват нивата на „лошия“ холестерол.

Добър източник на антиоксиданти – Последните изследвания показват, че фъстъците съдържат висока концентрация на съединение, наречено п-коурматична киселина.

Подобряват сърдечната дейност – Фъстъците съдържат редица хранителни вещества, за които е доказано, че подпомагат здравето на сърцето. Фъстъците са добър източник на витамин Е, ниацин, фолиева киселина, протеини и манган. В допълнение, те предоставят ресвератрол и фенолов антиоксидант, които се откриват в червеното грозде и червеното вино. Смята се, че ресвератролът допринася за намаляването на риска от сърдечни удари.

Подобряват стомашно-чревното състояние – Фъстъците осигуряват достатъчно фибри, за да заситят човек за дълго. Растителните влакна по-специално, спомагат за увеличаване и поддържане на добрите бактерии в червата, така че те да могат да свършат работата си – ефективно да разграждат храната, която приемате. Храненето с фъстъци само няколко пъти в седмицата може да предотврати образуването на камъни в жлъчката, и може да намали риска от рак на дебелото черво.

Добър източник на калций – Фъстъците съдържат малко количество калций и витамин D. Заедно тези две съставки подпомагат здравето на костите, а също и допринасят за здрави зъби. Проучванията показват, че хората, които поддържат здравословни нива на калций и витамин D преди тридесетгодишна възраст, са по-малко склонни към развитие на остеопения или остеопороза, на по-късни етапи от живота си.

Контролират диабета – При диабет тип 2 или проблеми с нивата на инсулин, фъстъците могат да помогнат. Със своя нисък гликемичен индекс, фъстъците помагат за регулиране на скоростта, с която захарните и инсулиновите нива се покачват, след като ядете сладко. Според скорошно проучване, консумирането на 25 грама фъстъци, пет или повече пъти в седмицата, е свързано с намаляване на рисковете, свързани с развитие на диабет тип 2 с до 27%.

Предпазват от Алцхаймер и други болести, свързани с когнитивния упадък – Наскоро публикувани изследвания показват, че редовната консумация на храни, богати на ниацин, каквито са фъстъците, предпазва от болестта на Алцхаймер и други подобни болести, свързани с когнитивните функции.

Подобряват концентрацията – Фъстъците има високо съдържание на биофлавоноиден ресвератрол. Смята се, че той води до подобряване на притока на кръв в мозъка с до 30%, като по този начин увеличава концентрацията и значително намалява риска от инсулт.

Както виждате, фъстъците притежават много ползи за здравето и са ценни за човешкия организъм. Не забравяйте обаче да ядете фъстъците умерено, тъй като високото съдържание на протеини в тях може да допринесе за увеличаване на теглото. Комбинирайте неосолени фъстъци с купа плодове или други смесени ядки. Така ще можете да се насладите на невероятния им вкус и множестото им полезни действия, без да се притеснявате за теглото си.

виж всички