Хранене и здраве

Тайната история на доматите, краставиците и морковите

Тайната история на доматите, краставиците и морковите

Доматите, краставиците и морковите са едни от най-разпространените зеленчуци, които ежедневно присъстват на трапезата ни. Но със сигурност има много неща, които не знаем за тези познати и на пръв поглед безинтересни продукти. Запознай се сега с тайната история на домата, краставицата и моркова.

Доматът – отровния плодо-зеленчук

Противно на общото вярване, доматът не произлиза от Италия, въпреки че днес италианската кухня може би е най-свързана с него. Доматите всъщност идват от западната част на Южна Америка, включително островите Галапагос. Първите домати вероятно са били малки плодове с размера на череша, които от тогава са се разраснали в хилядите различни сортове, познати днес. Домат на френски, „pomme d’amour”, означава „любовна ябълка”, защото има сърцевидна форма. Но не винаги е било така. Тъй като доматите са от семейството на патладжаните, чушките и картофите, хората някога мислели, че са отровни и ги ползвали само за декорация на градините си. Едва през 16 в. стават хранителен източник в Европа и Италия. Американските колонисти вярвали, че доматите са отровни до 1820 г., когато Робърт Гибън Джонсън застанал на стъпалата на съда в Ню Джърси и изял един домат пред селяните, доказвайки им неговата безопасност.

Технически, доматът е плод, тъй като пониква от семена. Но ако настояваш, че той е по-скоро зеленчук, ще се радваш да научиш за делото Никс срещу Хеден на Върховния съд в САЩ, което се провежда през 1893 г. Спорът бил относно дали доматът е плод или зеленчук – и Върховният съд отсъдил, че доматите трябва да бъдат считани за зеленчук.

Краставицата – храна за императори

Краставицата е един от най-старите зеленчуци, познати на човечеството. Препоръки за нейната употреба са записани още в кулинарните книги на древноримския гастроном Апиций. Тя произлиза от Индокитай, където е отглеждана още преди 3 000 години. Била е добре позната и на древните египтяни, за което свидетелстват фрески в храмовете.

Краставицата присъства и в книгата на Гинес, където е записан рекорд за най-дълга краставица, която е отгледана в Унгария и е с дължина 1.83 м. и тегло 6 кг.

Според Естествената история на Плиний краставицата е присъствала на трапезата на Римския император Тиберий всекидневно през лятото и зимата. Римляните са използвали изкуствени методи за отглеждане (подобни на парниковата система), за да осигурят присъствието й на императорската трапеза през всеки един ден от годината.

Във Франция през IX в. Карл Велики отглеждал краставици в своите градини.

Морковът – музеен експонат

Морковът е кореноплод, обикновено оранжев на цвят, въпреки че съществуват и сортове в лилаво, червено, бяло и жълто. Дивите му предшественици произлизат от Иран и Афганистан. В началото морковите са били отглеждани заради ароматните им листа и семена, а не заради корените.

В Англия има Музей на моркова. Това е виртуален музей, който има за цел да събере и представи информация за всеки аспект на морковите. Той няма сграда, а съществува под формата на уебсайт. Иницииран е и продължава да бъде поддържан от Джон Столарзик от Скиптън, Англия. Мисията на виртуалния музей е да образова, информира и забавлява посетителите чрез събирането, съхраняването, тълкуването и излагането на предмети, свързани с моркова. Той съдържа информация за историята, хранене, отглеждане, рецепти, любопитни факти, готвене и съвети за съхранение, колекционери, игри и играчки, както и описание на морковите така, както съществуват в дивата природа. Музеят представя богатата история на моркова, включително и времева линия, която показва как цветът му се е променял през хилядолетията от бял или лилав до познатото оранжево.

На пръв поглед доматът, краставицата и морковът са едни от най-обикновените зеленчуци. Но това, че ги ядем ежедневно, не означава, че знаем всичко за тях. Има много неизвестни факти, които ще те накарат да ги погледнеш с други очи.

виж всички