Хранене и здраве

Вегетарианството в детска възраст

Вегетарианството в детска възраст

През последните години вегетарианската диета намира доста привърженици. При проучване, проведено през 1995 г., е установено, че 2% от децата на възраст 6 -17 години никога не са консумирали месо и риба.

Все по-често педиатри и нутриционисти обсъждат въпроса: подходящо ли е вегетарианството в детска възраст за децата през различните възрастови периоди.   Отговорът на този въпрос не може да бъде еднозначен. Вегетарианството има свои разновидности:

- Лакто вегетарианци – консумират мляко и млечни произведения, не приемат месо, риба, яйца.

- Лакто-ово вегетарианци – приемат мляко, млечни произведения, яйца. Изключват месо, риба.

- Ово вегетарианци – приемат само яйца от продуктите от животински произход

- Тотални вегетарианци /вегани/ – не приемат никакви храни от животиски произход. Менюто им е изцяло на растителна основа.

Добре планираната диета при лакто-ово вегетарианците може да осигури задоволително развитие. Трябва да се вземе в  предвид очакван дефицит на желязо, цинк и мед. Компенсирането му с по-голяма количество на определени продукти изисква задълбочени познания в областта на храненето. На второ място е изпозването на  подходящи хранителни добавки.

Резултатите от проучвания на Американската акоциация по диетология посочват, че децата лакто-ово-вегетарианци имат растеж, подобен на невегетарианците. Малко е информацията за децата макробиотични вегани, но данните показват по-нисък ръст и по-малко тегло. Наблюдаван е недостатъчен растеж при децата на много ограничена диета. Честите хранения и закуски, употребата на някои обработени храни /хляб, тестени изделия/ и храни с високо съдържание на ненаситени мастни киселини може да помогнат на децата вегетарианци да задоволяват нуждите от енергия.

При подрастващите е доказана разлика в теглото и ръста между вегетарианци и невегетарианци. Наблюдавана е по-късна  първа менструация /менархе/ при момичетата вегетарианки.

В периодите на интензивен растеж – кърмаческа, ранна детска и предучилищна възраст вегетарианската диета не е подходяща. Не бива да се забравя, че най-добрият източник на лесно усвоимо желязо са хемогробинът и миоглобинът, т.е. месото. При някои разновидности на вегетарианската диета на преден план излиза сериозен дефицит на калций.

Хранителните  навици се създават още през ранната детска възраст. Това е периодът, през който примера на семейството се възприема и затвърждава с лекота.

Ако сте решили да приучвате детето да спазва постите с вас и дори да го насочите към вегетарианството, трябва да знаете, че университетски преподавател- вегетарианец  съветва  това да става след 7 годишна възраст.

Родителите вегетарианци могат да възпитават децата си във възприетия от тях начин на живот и съответни ценности. Решението дали да избере вегетарианството като начин на живот, трябва да вземе самото дете, когато достигне възраст, на която може реално да преценява и взема решения.

Доц. Мариана Маринова,дм
Университетска детска болница, МУ, София

виж всички