Хранене и здраве

Млечно-киселите продукти и здравето

Млечно-киселите продукти и здравето

Храната трябва да е наслада за сетивата – независимо дали се стремим да поддържаме здравословно тегло, да се грижи за костната си система или търсим нещо вкусно – млечно-киселите продукти винаги са на разположение. С огромното разнообразие от вкусове и форми на млечно-киселите, всяка хапка е едно вкусно пътешествие. Уникалната комбинация от белтъци, витамини и минерали, съчетани с наличието на живи култури, са черешката на тортата. Ето някои от полезните ефекти на млечно-киселите продукти:

1. Помагат за храносмилането на лактозата

Някои хора имат лактозна непоносимост или другояче казано – чувствителни са към лактозата (млечната захар), която при тях води до подуване на корема, стомашно-чревен дискомфорт и разстройство. Живите млечно-кисели бактерии могат да улеснят храносмилането на лактозата.

 2. Съдържат живи млечно-кисели бактерии

Млечно-киселите продукти се получават при ферментация с участие на живи култури, които могат да осигурят на организма допълнителни ползи за здравето.

3. Поддържат костната ни система в добра форма

Консумацията на млечно-кисели продукти осигурява на организма калций, който е важен за нормалния растеж и развитие на костите при децата и помага за поддържане на костната плътност през целия живот на човека. Млечно-киселите продукти са източник на белтъци и съдържат вит.А и вит. В12.

4. Помагат на тялото ни да расте и да се възстановява

Част от градивните елементи на тъканите на човешкото тяло са: белтъци, калций и минерали. Пълноценното хранене в детска възраст е предпоставка за здраво и силно тяло в зряла възраст. Колкото повече порастват децата, толкова повече нарастват техните нужди от тези съставки. Млечно-киселите продукти са източник на белтъци и калций.

5. Съдържат незаменими аминокиселини

Незаменимите аминокиселини са елементи, които нашето тяло не може да произвежда и се набавят чрез храната. Известни са 9 незаменими аминокиселини и всички те се съдържат в млечно-киселите продукти.

6. Помагат за поддържане на балансиран хранителен режим

Балансираният хранителен режим следва да съдържа хранителни вещества, от които тялото се нуждае. Млечно-киселите продукти съдържат белтъци и калций, които са важни хранителни съставки, подпомагащи растежа и възстановяването на организма. Млечно-киселите продукти са удобни и са налични в голямо разнообразие от форми и вкусове, така че за човек е лесно да им се наслаждава всеки ден.

виж всички