Хранене и здраве

Интересни факти за храненето

Интересни факти за храненето

Закуската е най-важното хранене за деня. То активира метаболизма ни и ни дава енергия за дневните активности. За подрастващите това хранене е от още по-голямо значение поради завишената нужда от енергия, както и за формирането на редица структури в тялото Доброто хранене е предпоставка за добър живот, а както казахме, по-важно от закуската няма.

В закуската трябва да се съдържат всички групи хранителни вещества – въглехидрати, протеини и мазнини, разпределени в правилни пропорции. Освен тях е важно да присъстват пробиотици, микроелементи, минерали и фибри.

Ето няколко идеи за здравословна и балансирана закуска за шампиони:

Вариант 1: Чаша млечнокисел продукт с овесени ядки и мед.

Каква е ползата?

Млечните продукти са с относително ниска масленост и същевременно са отличен източник на протеини, пробиотици и калций. Тази отлична комбинация от съставки ги прави идеална храна за начало на деня.

Овесените ядки задоволяват нуждата ни от въглехидрати и фибри. Фибрите подобряват храносмилането и ни предпазват от редица заболявания на стомашно-чревния тракт. Смятани са за най-добрия продукт, който можем да включим в закуската си, особено за спортисти.

Медът е богат на антиоксиданти и ни дава „бързи“ въглехидрати, чиято енергия ни е нужна сутрин.

Вариант 2: Млечнокисел продукт с плодове и препечена филия пълнозърнест хляб.

Каква е ползата?

Млечнокиселият продукт ни доставя протеини, пробиотици и калций, както вече казахме във Вариант 1.

Плнозърнестият хляб, подобно на овесените ядки, ни доставя енергия от въглехидратите и фибрите. Въглехидратите от пълнозърнести продукти се разграждат бавно, постепенно, което ни осигурява енергия за дълъг период от време, и те не променят рязко нивата на кръвната захар.

Плодовете съдържат плодова захар, множество витамини, микроелементи и минерали. Дават енергия, подпомагат имунната система и са лека и приятна закуска.

Вариант 3: Млечнокисел продукт с бисквити и плодове.

Каква е ползата?

Млечнокиселият продукт ни доставя протеини, пробиотици и калций

Бисквитите са по-вкусната алтернатива на овесените ядки. Ако изберете пълнозърнест вариант от тях, може да се каже, че са равностойна тяхна замяна. Дават ни енергия посредством въглехидратите, които се съдържат в тях.

Плодовете са богати на плодова захар, множество витамини, микроелементи и минерали.

Вариант 4: Варено яйце с филия пълнозърнест хляб и шунка/сирене, чаша фреш.

Каква е ползата?

Яйцата, особено за млади хора, са идеален източник на протеини, мазнини и желязо.

виж всички