Хранене и здраве

5 начина да достигнете и поддържате здравословното за училищната възраст тегло

5 начина да достигнете и поддържате здравословното за училищната възраст тегло

Диетите не са подходящият начин за отлабване. Това е така, защото те създават временни хранителни навици – и следователно временни резултати. Повечето хора, които спазват диети, възстановяват свалените килограми, когато се върнат към старите си хранителни навици.

Така че кой е най-добрият начин да свалите излишните килограми и да поддържате тегло в нормални граници?

Свалянето на излишни килограми може да бъде успешно, когато хората променят навиците си, като подменят старите и нездравословни навици с ново, здравословно поведение. Тук са изброени 5 начина как може да се случи това:

1. Упражнявайте се.

Редовните физически упражнения изгарят калориите и изграждат мускулите – те ще ви помогнат да изглеждате и да се чувствате добре, както и да избегнете натрупването на излишни килограми. Разхождането на кучето, карането на велосипед и други неща, които увеличават дневната ви физическа активност, могат да ви помогнат. Ако искате да изгаряте повече калории, увеличете интензивността на вашите тренировки и добавете малко силови упражнения за трениране на мускулите. Тренираните мускули водят до изгаряне на повече калории, дори когато не се упражнявате.

2. Намалете „времето пред екрана“.

Една от причините хората да отделят по-малко време за упражнения в наши дни се дължи на увеличаване на „екранното време“ – времето, прекарано пред телевизора, компютъра или във видеоигри. Намалете времето за отдих пред екрана до по-малко от 2 часа на ден. Ако се разхождате с приятели в мола, упражнявате повече физическа активност, отколкото ако си чатите с тях пред монитора на компютъра.

3. Внимавайте с порциите храна.

Размерите на порциите в наши дни са по-големи, отколкото преди години, и тези допълнителни калории допринасят за затлъстяването. Друг ключов фактор за увеличаване на теглото е фактът, че повече хора пият газирани напитки, сокове и спортни напитки. Яжте по-малки порции (или ги поделяйте с приятел) и пийте вода или нискомаслено мляко вместо газирани напитки.

4. Яжте 5 порции плодове и зеленчуци на ден.

Плодовете и зеленчуците не са просто витамини и минерали. Те са пълни с фибри, което означава, че ще ви заситят. А когато засищате глада си с плодове и зеленчуци, е по-малко вероятно да преядете, когато се стигне до висококалорични храни като чипс или бисквити.

5. Не пропускайте закуската.

Закуската дава летящ старт на вашия метаболизъм и ви осигурява енергия, за да постигнете повече през деня. Тези, които пропускат закуската, често се чувстват толкова гладни, че по-късно наваксват, като преяждат. Така те поглъщат повече калории, отколкото ако са закусили. Всъщност хората, които пропускат закуската, обикновено имат по-висок ИТМ (индекс на телесната маса), отколкото хората, които закусват.

виж всички