Хранене и здраве

Водата и защо да пием по много от нея

Водата и защо да пием по много от нея

Водата е най-важният елемент на живота, но това е факт, с който всеки е запознат. Да, може да не е толкова вкусна, колкото газираните напитки, която толкова много обичаш, но пък за разлика от нея е полезна. Ето защо трябва да пиеш много от нея! Тя може да утоли жаждата ти много по-добре от другите напитки, без да издува стомаха ти, както и да те разхлади през лятото.

Най-вероятно си мислиш, че ако нямаш бъбречни проблеми, спокойно можеш да изкараш деня с една бутилка газирана напитка. А ако я изпиеш, играейки игри на компютъра, това направо си е денят-мечта за теб. Но тук ще бъдеш разочарован. Първо, една половин-литрова бутилка съдържа прекалено малко количество течност за цял ден. Второ,газираните напитки не са особено полезни за организма ти, както и висенето по цял ден пред компютъра. Затова просто откъсни за малко поглед от монитора и отиди веднага да си сипеш една чаша вода!

Добри причини да пиеш повече вода:

1. Загуба на тегло

Водата е едно от най-добрите средства за сваляне на килограми, първо защото много успешно замества високо-калорични напитки като газираните подсладени напитки, сок или алкохол, а тя няма никакви калории. Също така чудесно потиска апетита, а и много често, когато си мислим, че сме гладни, всъщност сме жадни. Водата не съдържа мазнини, калории, въглехидрати или захар.

2. Здраво сърце

Пиенето на повече вода може да понижи риска от сърдечен удар. При хората, които пият по повече от 5 чаши вода на ден, има 41% по-малка вероятност да да получат такъв.

3. Енергия

Дехидратацията може да изсмуче енергията ти и да те накара да се чувстваш изморен. Ако си жаден, значи вече си се дехидратирал – и това може да доведе до умора, мускулна слабост, виене на свят и други.

4. Лечение на главоболие

Друг симптом на дехидратацията е главоболието. Много често главоболието е в следствие на недостиг на вода. Разбира се, има много други причини, поради които да те боли глава, но дехидратацията е най-често срещаната от тях.

5. Хубава кожа

Пиенето на вода може да изчисти кожата ти и хората често забелязват, че кожата им става здрава и сияеща в резултат именно на това. Това няма да се случи светкавично, разбира се, но само след седмица пиене на повече вода състоянието на кожата ти може да се подобри.

виж всички