Хранене и здраве

Храни, които ускоряват метаболизма

Храни, които ускоряват метаболизма

Какво представлява метаболизмът?

Метаболизмът е процес, чрез който тялото превръща храната в енергия. Твоята основна метаболитна норма – количеството калории, от които се нуждаеш за основни функции като изпомпване на кръвта и възстановяване на клетките – се определя от височината, мускулната маса, пола, генетиката и възрастта.  В по-малка степен, метаболизмът ти се влияе и от храната, която ядеш – определени храни изискват повече енергия за смилането им – както и от физическата ти активност през деня.

Ползите от ускоряването на метаболизма

По-бързо сваляне на килограми. За да загубиш тегло трябва да изгаряш повече калории, отколкото консумираш. Ускореният метаболизъм увеличава изгарянето на калории, и създава разлика между консумираните и изгорените калории.

По-здравословна диета. Ускореният метаболизъм спомага за поддържането на здравословно тегло. Ако тялото ти се нуждае от повече калории, за да функционира, можеш да ядеш повече без да натрупаш килограми. Вместо да гладуваш, за да отслабнеш, с ускорения метаболизъм можещ да ядеш колкото искаш и пак да сваляш килограми.

По-малко време във фитнеса. Физическата активност е изключително важна за здравето и поддържането на желаното тегло. Но много малко хора могат да си позволят да прекарат целия си ден в тренировки. С ускорения метаболизъм можеш да изгаряш повече калории дори в състояние на покой.

Най-добрите храни за ускоряване на метаболизма

Водата. Скорошни изследвания показват, че пиенето на вода ускорява метаболизма и подпомага свалянето на килограми. 90 минути след като си пил студена вода метаболизмът ти се ускорява с 24%. Водата също така потиска апетита и спомага за изхвърлянето на токсините от тялото.

Зелен чай. Той е най-добрата сутрешна напитка, която да усили метаболизма ти. Не само че намалява риска от рак, ускорява метаболизма и помага за свалянето на килограми, но и съдържа кофеин и ще ти помогне да си съсредоточен сутрин.

Супа. Яж по-малко и изгаряй мазнините по-бързо като ядеш супа. Тя е много добра за потискане на апетита, тъй като е съставена от засищаща глада комбинация от течни и твърди вещества. Много хора не приемат супата за основно ядене, но тя наистина може да те засити, без да поглъщаш голямо количество калории.

Грейпфрут. Грейпфрутната диета не е мит. Доказано е, че ако ядеш по половин грейпфрут с всяко хранене в продължение на 12 седмици ще свалиш повече от килограм и половина. Уникалните химични свойства на витамин С в този плод намаляват нивата на инсулина, което води до ускоряване на метаболизма и загуба на тегло.

Броколи. Всички изследвания свързват калция със свалянето на килограми. Броколите съдържат не само много калций, но и витамин С, който повишава абсорбирането на калция. Богати са и на витамин А, фолиева киселина и фибри.  Друго важно предимство е, че една порция съдържа само 20 калории.

Нискомаслено кисело мляко. Млечните продукти спомагат за свалянето на килограми. Хора на диета с ограничен прием на калории, които включват 3 до 4 порции млечни продукти към храненията си, свалят повече килограми от тези, които приемат  същото количество калории, но не консумират млечни продукти.

Пуешко. Пуешкото е от тези крехки меса, които трябва да ядеш веднъж или два пъти седмично, за да разнообразиш източниците си на протеини. То също така увеличава основната метаболитна норма.

Люти чушки. Яденето на люти чушки може да засили метаболизма и да намали глада. Причината е следната: капсаицинът (химикал, съдържащ се в лютите чушки) временно стимулира тялото да отделя повече хормони на стреса, което ускорява метаболизма и води до изгаряне на повече калории.

виж всички